14 yıl önce bugün, Kafkasya’da tarihin en kötü günlerinden biri yaşandı. 2004 yılında Rusya Federasyonu  genelinde okulların açıldığı 1 Eylül günü Kuzey Osetya’nın Beslan kasabasında bugün adı Kafkas Emirliği olan çoğu Çeçen asıllı cihatçı grup “İkinci Çeçen savaşını sonlandırmak için” bir ilkokulu bastı ve cihatçıların 700’den fazlası çocuk, 1000’i aşkın Osetyalı’yı okulda rehin aldığı terör eylemi sonucu 184’ü çocuk, 334 kişi hayatını kaybetti.

Bu saldırının ardından, ölenlerin Rusya güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünden cihatçıların kurşuna dizdiğine kadar birçok spekülasyon üretildi. Neresinden bakılırsa bakılsın bir ilkokulda yapılan çocuk rehin alma eylemi, terör eylemidir. Bu saldırı da cihatçılar tarafından bilinçli şekilde planlanmıştır. Bu saldırının bütün sorumluluğu onlarındır.

Sosyalist Çerkesler olarak, Türkiye’de yaşayan bütün Kafkasyalılardan oluşan grubumuzda Çeçen’in de Oset’in de olduğunu kamuoyumuza belirtiriz. Biz, Beslan katliamının sonucunun bir Çeçen – Oset gerilimi gibi gösterilmesine de Kafkasya’ya ait olmayan siyasal islamla Kafkasya’nın yerlisi Çeçen halkının bir anılmasına da şiddetle karşı çıkıyoruz. Bu katliamın sorumlusu cihatçılardır, Çeçen halkı değildir. Bu katliamın mağduru da sadece Osetler değil, tüm insanlıktır.

Sosyalist dönemde Kafkasyalı halklar, birbirleriyle kardeşçe yaşar, kendi kültürlerini üretir ve geleceğe taşırdı. Bugün Kafkasya halkları arasında milliyetçilik ve gericilik kol geziyor. Bu milliyetçi ve gerici rüzgar, Beslan’da hayatlara mal olduğu gibi, binlerce yılda üretilen Kafkas kültürünü de katlediyor. Beslan gibi birçok katliam ve trajedinin ortasında olan dünya halkları için tek seçenek sosyalizmdir.

SOSYALİST ÇERKESLER