G.Osetya savaşının mimarı Saakaşvili’ye daha adalet bakanı iken yasaklanmasını istediği  Gürcistan Birleşik Komünist Partisi(GBKP), 10 yıl önce  savaşın tam ortasında en anlamlı yanıtı veren olmuştu. Milliyetçiliğin ve savaş çığırtkanlığının içinde GBKP, ceseratle “Amerikan uzmanları tarafından eğitilmiş, Amerikan silahlarıyla donatılmış olan Gürcü ordusu, Şinvali kentinin barbarca yıkılmasının sorumlusudur” diyebilmiştir.

GBKP, 10 yıl önce yaratılmak istenenin bir “kardeş kavgası” olduğunu söylemiş ve bu kanlı oyunun Gürcistan halkının ve Gürcü ulusuyla özdeşleştirilemeyeceğini vurgulamıştır. GBKP, Gürcistan’ın o dönemde olan Saakaşvili yönetiminin Osetya’da “soykırım” yapmaya çalıştığına değerlendirmelerinde yer vermiştir.

Gürcistan ve Kafkasya için en karanlık günlerde tarihsel sorumluluk üstlenen Gürcistanlı Komünistlerin, savaşın tam ortasında 11 Ağustos 2008 tarihinde yaptıkları açıklamanın tam metni şöyle:

 

Birlik olalım ve Gürcistan’ı Saakaşvili’nin halk düşmanı rejiminden kurtaralım!

 

Gürcistan bir kez daha kanlı bir kaos yaşıyor! Gürcü toprağı üzerinde kardeş kavgası daha büyük bir şiddetle bir kez daha patlak verdi. Gürcistan Birleşik Komünist Partisinin, Gürcistan’ın ilerici işçilerinin ülkenin militaristleştirilmesinin, hükümetin faşizan milliyetçi politikalarının tehlikeleri konusundaki öngörüleri maalesef tamamen gerçekleşmiştir. Gürcistan otoriteleri, bazı batılı ülkelerin ve uluslararası ve bölgesel kuruluşların desteğini arkalarında hissederek bir kez daha katliamlar organize etmeye giriştiler. Mevcut otoritelerin Gürcistan halkına getirdigi utancı temizlemek icin on yıllar gerecektir. Amerikan uzmanları tarafından eğitilmiş, Amerikan silahlarıyla donatılmış olan Gürcü ordusu, Şinvali kentinin barbarca yıkılmasının sorumlusudur. Osetler, erkek ve kız kardeşlerimiz, çocuklar, kadınlar, yaşlılar, masum insanlar bombalarla yok edilmiştir. Şinvali kenti ve çevresinin iki binden fazla sakini yaşamlarını yitirmiştir. Ayni zamanda Gürcü uyruğundan yüz kadar sivil çatışma bölgesinde ve Gürcistan toprağının bütününde yaşamlarını yitirmiştir.

Gürcistan Birleşik Komünist Partisi Merkez Komitesi, öldürülenlerin yakınlarının acılarını derinden paylaşıyor ve başsağlığı dileklerini bildiriyor.

Bu kardeş kavgasının, öldürülen binlerce çocuk, kadın ve yaşlının, Güney Osetya ve Gürcistan yurttaşlarının, bütün sorumluluğu özellikle mevcut başkana, parlamentoya ve hükümete aittir. Saakaşvili rejiminin sorumsuzluğu ve maceracılığı hiçbir sınır tanımamaktadır. Gürcistan başkanı ve onun adamları hiç kuşkusuz suçludurlar ve suçlarının bedelini ödemek zorundadırlar. Biz, Gürcistan Komünistleri, Gürcistan’ın tüm ilerici düşünceli insanları bu canavarca soykırımın örgütleyicilerinin en sert ve resmi bir cezaya çarptırılması için sonuna kadar mücadele edeceğiz!

Gürcistan Birleşik Komünist Partisi dünya kamuoyundan mevcut Gürcistan idaresini Gürcistan halkıyla ve Gürcü ulusuyla özdeşleştirmemelerini talep etmektedir ve Gürcistan halkını da Saakaşvili’nin suçlu rejimine karşı mücadeleye çağırmaktadır.

Gürcistan’daki bütün politik güçleri, toplumsal hareketleri, bütün Gürcü halkını, Gürcistan’ı anti-ulusal, Rus düşmanı, faşizm yanlısı Saakaşvili rejiminden kurtarmak üzere güçlerini birleştirmeye çağırıyoruz!

Gürcistan Birleşik Komünist Partisi Merkez Komitesi,

Tiflis,

11 Agustos 2008

 

Kaynak: Jineps Gazetesi 2 Eylül 2008

Fotoğraf: Reuters