Sönmez Baykan, Türkiye halklarının eşitlik ve özgürlük mücadelesinin en önemli kişilerindendir. Çerkes halkının politik tarihinin asla unutamayacağı önemdeki kişilerdendir. Sönmez Baykan, kimsenin cesaret edemediği konuların, cesaretle, fedakarca üzerine gitmeyi bilmiştir. Sönmez Baykan, 17 Ağustos 1999’de “faili meçhul” bir cinayetle katledilmiştir. Biz Sosyalist Çerkesler, Sönmez Baykan’ı mücadelemizde yaşatacağız.

Sönmez Baykan, Balıkesir’in Orhanlı köyünden bir Çerkes’ti. Sönmez Baykan, Türkçe-Adigece Marje adında bir dergi çıkarmış. Bu dergi, Abhazya’nın emperyalizme karşı mücadelesini destekleyen ana yayınlardan biriydi. Bu dergi, Çerkes kültürünün çürümeye ve yozlaşmaya karşı direnişinin mücadele araçlarından biriydi..Sönmez Baykan, bütün dünya Çerkeslerini politik olarak birleştirmeyi hedefleyen, Dünya Çerkes Birliğinin kurucularındandı. Sönmez Baykan, Türkiye Faşizmi tarafından katledildi…

Türkiye Faşizmi, binlerce onurlu insanı katlettiği gibi Sönmezi Baykan’ı da aramızdan aldı. Türkiye faşizmi, eşitlik ve özgürlük için mücadele eden binlerce kişinin hesabını verecektir.

Bugün Türkiye faşizmi ve gericiliği, AKP hükümeti tarafından yürütülmektedir. Tüm Türkiye tarihinin faşizm mirasını sırtlayan AKP, Tsey Mahmut Özden’in, Guser Sönmez Baykan’ın katlediği dönemin sağcı, dinci, işbirlikçi geleneğinin devamcısıdır.

Biz Sosyalist Çerkesler, Türkiye faşizmine karşı, bizim de bir parçası olmaktan gurur duyduğumuz Haziran Ayaklanmasını örgütleyen Türkiye halklarına inanıyoruz. Faşizmi, insanlık tarihinden silecek dünya halklarına selam olsun!

Sönmez Baykan’ı ve insanlık onuru için mücadele etmiş insanları anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.

Yaşasın Dünya ve Türkiye halklarının eşitlikçi geleceği!

SOSYALİST ÇERKESLER