Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Resmi Açıklaması:

Beyaz Saray Resmi İnternet Sitesi’nde yayınlanan, ABD Devlet Başkan Yardıımcısı J. Biden ve Gürcistan Başbakanı G. Kvirikashvili arasında yapılan telefon görüşmesi, tarafımızca dikkatli bir biçimde incelenmiştir.

J. Biden konuşması sırasında, ABD’nin özellikle Gürcistan’ın uluslararası toplum içerisindeki sınırlarının tanındığını ve toprak bütünlük haklarına verdiği desteği belirtiyor ve Abhazya Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri Ortak Gurubu Antlaşmasının, Rusya tarafından onanmış olmasını kınıyor.

Batı ülkelerinin resmi yetkilileri sürekli olarak, Gürcistan’ın uluslararası toplum tarafından tanınan sınırları ve toprak bütünlüğü ile egemenlik haklarının tanındığı yinelenmektedir, bütün bunlar, Abhaz halkının kanlı bir savaş yaşayarak, 1993 sonunda zaferi kazanmasını ve 1999 yılında ki referandumla Abhaz Cumhuryeti’nin bağımsızlığını ilan etmesi gerçeğini değiştirmeyecektir. Rusya Federasyonu, Ağustos 2008’de, uluslararası hukukun kendisine vermis olduğu haklara tam bağlı olarak, Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını, egemenlik haklarını tanıdı , bu Abhaz halkının özgürlük mücadelesinde bir dönüm noktası olmuştur.

Abhazya ve Rusya arasındaki dostluk ilişkileri, ikili işbirliği, askeri alanlarda da olmak üzere, karşılıklı hukuki haklar ve yasal temeller üzerinde sağlam bir biçimde inşa edilmektedir. 21 Kasım 2015 Tarihinde imzalanan, Abhazya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri ve Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri arasında, Ortak Savunma Gücü kurulması anlaşması, Abhazya’nın ve aynı zamanda Rusya’nın da olduğu gibi, iki ülkenin karşılıklı çıkar ilişkisine bağlı olarak imzalanmıştır.

Sonuç olarak, Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasında imzalanan anlaşmaların onaylanmasına ilişkin kararlar, ABD dahil, başka ülkelerin “Onayını” beklemez, iki ülkenin en yüksek kurumlarınn ve en yüce makamlarının onayı, resmi belge olarak kabul edilir.

Kaynak: http://www.mfaapsny.org/news/index.php?ID=4686

www.abhazyam.com