Abhazya Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan bir basın toplantısıyla Cenevre Görüşmeleri’nin 37. turunun sonuçları hakkında bilgi verildi.

Görüşmelere katılan heyetten Abhazya Dışişleri Bakan Yardımcısı Kan Tanya, Gürcistan’ın Abhazya’ya karşı kuvvet kullanılmaması ile ilgili yasal bağlayıcı bir belgeyi imzalamayı reddettiğini bildirerek, “Gürcistan’ın bu tavrı bizim için sürpriz değil. Yapıcı olmayan bu tutumlarıyla ilk kez karşı karşıya değiliz” dedi.

Tanya’ya göre Cenevre görüşmelerinde tartışmalar, bölgedeki insani durum ve güvenlik olmak üzere iki konuda yapıldı. Bunlar, Gal bölgesi sakinlerine İngur nehrindeki iki sınır kontrol noktasının kapatılması ve serbest geçişlerin önlenmesi ile bu bölgedeki olaylara müdahale konuları olarak açıklanabilir.

Görüşmelerde ayrıca Abhazya tarafı, Gürcistan tarafından Abhazya ve G. Osetya’daki insan hakları ihlallleriyle ilgili her üç ayda bir Cenevre’ye gönderilen raporlara ilişkin bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada Abhazya’da insan hakları ihlalleri konusunda Gürcistan’ın verdiği raporların yüzde sekseninin yalan ve düzmece olduğu, bunların özellikle oluşturulmuş şüphe çekici siteler tarafından yapılan yayınlardan oluştuğu ifade edildi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Kan Tanya görüşmelerde Abhazya heyetinin Gürcistan ile NATO arasındaki ortak askeri tatbikatlarla ilgili memnuniyetsizliğini de dile getirdiğini bildirerek, “Aramızda barış anlaşması olmayan intikamcı bir ruh hali içindeki komşumuzun İngur nehri boyunca uzanan varlığının, Abhazya’nın güvenliği için bir tehdit oluşturduğunu söyledik” dedi.

Tanya görüşmelerin olumlu sonuçlarından birinin ise ABD’ye vize alınması konusunda Abhazya vatandaşlarına hiçbir engel konulmaması olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Sputnik Apsny

http://altinpost.org