Güncelleme 16.03: Okunan tutanakta bir kereye mahsus suç unsurlarının toplanması ifadesi yer alıyor. Bu durumda bir kereye mahsus müdahale imkanının olduğu, dolayısıyla oy kullanma işleminin tekrar başlayacağı açıklaması yapıldı. Götürülen sandıkla birlikte çevik kuvvet de çekildi, Abhazyalılar oy kullanmak için tekrar beklemeye başladı.


 

Güncelleme 14.51: Sandığın, oy kullanılması planlanan bölgeden polis tarafından götürüldüğü belirtildi.


 

Güncelleme 14.28: Kaymakamlık’tan izin alındığı ancak Dışişleri Bakanlığı’nın mahkeme kararı ile tutuanak tutarak sandığı alacağı belirtiliyor.
Tutulan tutanakta “suç delilleri bulunduğu amacıyla kriminal inceleme yapılmak üzere birtakım eşyalara el konması” ifadeleri yer alıyor. Kitle, sandığı vermeyeceğiz diyor.


 

Güncelleme 14.16:Bölgeye çok sayıda çevik kuvvet ekibi geldi. Adapazarı, Düzce, Bursa ve İnegöl gibi illerden oy kullanmak için gelen Abhazların bekleyişi sürüyor. Adapazarı’ndan oy kullanmak için gelen vatandaşları taşıyan otobüsler otobanda durduruldu. CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ise sandığa sarılarak polisin almasına engel olmaya çalışıyor.


 

Bugün yapılan Abhazya Devlet Başkanlığı seçimlerinde, Türkiye’deki Abhazya vatandaşlarının oy kullanması amacıyla kurulan sandıklara polis el koymaya kalktı.

 

Sabah saatlerinde Kadıköy’de fiili olarak Abhazya Büyükelçiliği şeklinde işleyen Abhazya Cumhuriyeti Türkiye Temsilciliği binasına gelen Abhaz vatandaşların oy kullanması polis tarafından engellendi. Sandıklara el konulan binada, bekleyiş sürüyor.

20140824_134024.jpg

 

Merkez Seçim Kurulu verilerine göre, Abhazya’da 130 binin üzerinde seçmen bulunuyor. Seçimlerin geçerli sayılabilmesi için katılım oranının yüzde 50’nin altına düşmemesi gerekiyor. Resmi seçim sonuçlarının 25 Ağustos’ta açıklanması bekleniyor.

 

Erdoğan bu kez sandığa tahammül edemedi

 

Rusya ile Gürcistan arasında 2008’de 5 gün süren savaşın ardından Moskova yönetimi, Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanımıştı. Türkiye ise Abhazya’yı tanımıyor.

 

Türkiye’de kendisine yönelen her muhalif tutumu sandığı işaret ederek susturmaya kalkan ve gayrı meşru ilan eden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu kez sandığa tahammül edemediği görülüyor.

 

Abhazya’nın Rusya ile yakın ilişkiler sürdürdüğü, Gürcistan’ın ise NATO ülkeleriyle ittifak halinde olduğu biliniyor.

 

Kaynak: soL Haber Portalı http://haber.sol.org.tr